Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kütüphane D.B. Kurupelit Kampusu 55139 Atakum/ SAMSUN

2024 Yılı Toplumsal Yaşama Katkı Faaliyetleri

20.01.2025
48
2024 Yılı Toplumsal Yaşama Katkı Faaliyetleri

SOSYAL SORUMLULUK ETKİNLİKLERİ

1- Engelsiz Yaşam Etkinliği (14.05.2024)
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Engelli Öğrenci Biriminin; engelli öğrencilerin eğitim-öğretime, mekânlara ve sosyokültürel aktivitelere ulaşmaları konusunda farkındalık ve duyarlılık oluşturmak, bu amaçlara yönelik iyi uygulama örneklerini yaygınlaştırmak için düzenlediği “Engelsiz Yaşam Etkinliği” kapsamında 14 Mayıs 2024 tarihinde OMÜ Yaşam Merkezi etkinlik alanında OGEB (OMÜ Görme Engelli Birimi ) olarak stantta yerimizi aldık.

2- Osmangazi İmam Hatip Ortaokulu’ndan Zümral Nur Aktaş’a Kütüphane Desteği (27.05.2024)
Osmangazi İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Zümral Nur Aktaş, üniversitemiz rektörlüğünden Arapça ve İngilizce kaynakları talep etmiştir. Bu talep üzerine kütüphane personelimiz, öğrencinin sınıfına ve yaşamına uygun dil materyalleri temin ederek okula ziyaret gerçekleştirmiştir.

3- Türkiye Çevre Haftası Etkinliği (11.06.2024)
Çevre Haftası kapsamında Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak, Çevre Mühendisliği Bölümü ve Çevre Topluluğu ile 11 Haziran 2024 tarihinde saat 10.30’da OMÜ Kütüphane binası önünde “Fidan ve Çiçek Dikme Etkinliği” düzenlenmiştir.

4- OKUSAM Projesi Etkinliği (12.12.2024)
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Merkez Kütüphanesi, Samsun İl Millî Eğitim Müdürlüğünün yürütücüsü olduğu OKUSAM Projesi kapsamında tanıtıcı ve eğitici bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Etkinlik, okullarda kitap okuma hareketliliği başlatarak aktif okuyan, okuduğunu kavrayan, kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı kazanmış bireylerin yetiştirilmesi için hazırlanan OKUSAM Projesi’nin hedefleri doğrultusunda gerçekleştirildi.

5- Kütüphanemizde Çocuklar için Eğitici ve Eğlenceli Bir Gün (27.05.2024)
Polis Abla İlkokulu kütüphanemizin çocuk bölümünü ziyaret etti. Kütüphanemizin çocuk bölümünde gerçekleştirilen etkinliklerle minik ziyaretçilerimiz hem eğlendi hem de öğrendi. Çocuklar, kitap okuma etkinliği ve kütüphane kullanımı hakkında bilgi alarak okumanın ve kütüphanenin önemini kavradılar.Etkinliğin devamında, seminer odamızda çocuklara çizgi filmi izlettirildi. Çocuklar, eğlenceli ve öğretici bu filmle hem keyifli vakit geçirdiler hem de yeni bilgiler edindiler.

EĞİTİM ETKİNLİKLERİ

1- Dijital Şiddet ve Medya Okuryazarlığı (23.05.2024)
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜKAM) tarafından düzenlenen “Akademyada Okuryazarlık Buluşmaları” etkinliğinin üçüncüsü, 23.05.2024 tarihinde Merkez Kütüphanede gerçekleştirildi.

2- Bilimsel Bilgiye Erişim (07.10.2024)
Üniversitemizde 2024-2025 Eğitim Öğretim yılının başlaması ile birlikte başkanlığımızda kullanıcı eğitimleri düzenlenmektedir. Bu doğrultuda Merkez Kütüphanesi seminer salonunda, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr.Öğretim Üyesi Şükran BAŞGÖL ile birlikte Ebelik Bölümü yüksek lisans öğrencilerine Öğr. Gör. Ethem Olukcuoğlu tarafından ; bilgiye ulaşmak, bilgiyi tanımlamak, düzenlemek ve analiz etmek, araştırmayı etkin biçimde tamamlamak için gereken bilgi okuryazarlığı ve kütüphane yoluyla erişilebilen hizmetlerin farkında olunması, mevcut kaynakların, bilginin nasıl düzenlendiğinin anlaşılması ve bu sayede onu bulmanın en iyi yolunun öğrenilmesi konularında eğitim verilmiştir.

3- Bilgi Okuryazarlığı ve Kullanıcı Eğitimi (25.10.2024)
Merkez Kütüphane seminer salonunda 09.10.2024 tarihinde, Eğitim Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. İsmail Gelen ile birlikte Eğitim Bilimleri Bölümü yüksek lisans öğrencilerine Öğr. Gör. Şengül Hayırcı tarafından; bilgi okuryazarlığı ve kütüphane aracılığıyla erişilebilen hizmetler hakkında eğitim verilmiştir.

4- Merkez Kütüphanede Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi: “Öğrenmeyi Öğrenmek” (11.11.2024)
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğrencileri için “Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi” düzenlendi. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Uğur Donbay’ın verdiği eğitim, Merkez Kütüphanenin Seminer Salonu’nda organize edildi. Öğrencilerin, Merkez Kütüphane envanterindeki dijital bilgi kaynak ve materyallerinden aktif ve verimli bir biçimde faydalanmasını hedefleyen eğitim programına; Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Yalçın, Biyoloji Bölümü yüksek lisans ve doktora öğrencileri katıldı.

5- UptoDate ve ClinicalKey Kullanıcı Eğitimi (12.11.2024)
Tıp Fakültesi Dekanlığı bünyesindeki Cumhuriyet Salonu’nda (eski adıyla Pembe Salon) düzenlenen eğitim, Gemini firması yetkilisi Bülent Karacan tarafından verildi. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tevfik Sünter ile Fakülte akademisyenlerinin katıldığı eğitimde; OMÜ Merkez Kütüphanesinin abone olduğu, kanıta dayalı tıbbi ve cerrahi literatürün geniş ve kapsamlı bir koleksiyonunu barındıran “UpToDate” ve “Elsevier ClinicalKey” veri tabanları hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

6- Tez ve Makale Yazmak, EndNote ile Artık Daha Kolay (29.11.2024)
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda organize edilen eğitim programında EndNote’un Türkiye Distribütörü olan Research Software firmasının Satış ve Ürün Müdürü Hakan Uyar; bilimsel çalışma, makale/tez yazım ve yayım sürecinde akademisyen ve araştırmacıların işini kolaylaştıran EndNote veri tabanı uygulamasının aktif ve verimli kullanımıyla ilgili ipuçlarını ve yenilikleri anlattı.

7- Farklı Disiplinler Açısından İklim Okuryazarlığı (06.12.2024)
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığının organizasyonunda Merkez Kütüphane bünyesindeki Seminer Salonu’nda yapılan etkinliği; Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mahmut Yaran, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Uğur Donbay ile Kullanıcı Hizmetleri Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Ethem Olukcuoğlu, farklı bölümlerden akademisyen ve öğrenciler takip etti.

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bize E-Mail Gönderebilirsiniz :