Sesli Kitap Hizmeti
Merkez Kütüphanemizde görme engelli kullanıcılarımız için bilgi ve iletişim dünyasının kapısını açacak olan sesli okuma cihazı ve Braille alfabesi çıkışlı yazıcı alınmış ve hizmete sunulmuştur. Bununla sesli kitaplar yine görme engelli kullanıcılarımız için engelliler biriminde kullanıma açılmıştır. Birimdeki koleksiyonun gönüllü okuma yöntemi ve Sensörlü Kitap Okuma Cihazı ile zenginleştirilmesi planlanmaktadır.
Bu birimde engelliler için hizmet verecek olan teknik ekipmanlar ;
Bu birimde hizmete sunulan Eye-Pal “Sensörlü Kitap Okuma Cihazı” ile Siyah-beyaz veya renkli belge ve kitaplar hatasız bir şekilde bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra onları dinleyerek okuma veya istenilen depolama birimlerine; ses veya metin olarak kaydedilme imkanı tanır. Eye-Pal yüksek kaliteyle bilgisayara aktarılan metinleri müstakil olarak yahut kitap şeklinde kaydetmeyi sağlar.
Ayrıca ; Sophie Kitap Okuma Makinası her türlü yazılı dokümanların doğal insan sesi kalitesinde okunmasını sağlar. Sophie sadece düz metinleri değil, tablo ve sütun içeren metinleri de algılayarak sorunsuz bir şekilde okur. Türkçe dışında 9 ayrı dilde metin okuma desteği de vermektedir.
Kabartma baskı makinesi; küçük miktarlardaki kişisel kabartma çıktı ihtiyaçlarına ek olarak, büyük miktarlardaki basım işlerine çözüm getirmesi amacıyla engelliler biriminde hizmete sunulmuştur.
İndüksiyon Döngü Sistemleri, işitme cihazının yetersiz kaldığı durumlarda işitme kaybı yaşayan insanlara yardımcı olmaktadır. Bu sistem ses kaydı ile dinleyici arasındaki iletişimi bozan çevresel faktörleri ortadan kaldırmaktadır. Özel olarak geliştirilmiş bir yükseltici yardımıyla mevcut sesleri manyetik dalgalara dönüştürmektedir.