OMÜ’de Akademide Kadın Buluşmaları Etkinliğinin İkincisi Gerçekleştirildi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜKAM) ve Etik ve Sosyal Hizmet Topluluğu işbirliği ile düzenlenen “Akademide Kadın Buluşmaları” etkinliğinin ikincisi “Akademyada Okuryazarlık Buluşmaları II- Toplumsal Eksenli Müzikal Okuryazarlık” teması ile Dr. Öğr. Üyesi Senem Gürkan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Merkez Kütüphane Seminer Salonu’nda düzenlenen etkinliğe üniversitenin akademik ve idari personelinin yanı sıra, lisansüstü öğrenciler katılım sağladı.
Panelde Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Beril Tekeli Yiğit, İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Filiz Erdoğan Tuğran ve Devlet Konservatuarı Türk Müziği Bölümü Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı Öğr. Gör. Oğuz Yılmaz konuşmacı olarak yer aldı.
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Öğr. Gör. Ethem Olukçuoğlu’nun açılış konuşmasının ardından Dr. Öğr. Üyesi Senem Gürkan müzikal okuryazarlık kavramının tanımı ile paneli başlattı. Ardından Öğr. Gör. Oğuz Yılmaz çalgıların kültürel bağlamda incelenmesine yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Çalgıların yalnızca ses çıkarmak için üretilen maddi kültür ürünleri olmadığından bahseden Yılmaz çalgı ve kültür ilişkisine örnekler vererek konuşmasını bitirdi.
Doç. Dr. Filiz Erdoğan Tuğran ise sinema ve müzik arasındaki karmaşık ilişkinin altını çizdi. Filmlerde duygusal durumları izleyiciye yansıtmanın ve zaman aralıklarını doğru sunabilmenin çoğu zaman müzik kullanımıyla mümkün olmadığından bahseden Tuğran, bazen de müzik kullanımının filmdeki bir sonraki sahneyle ilgili seyirciye ipuçları verdiğinden bahsetti. Tuğran, film ve müzik arasındaki ayrılamaz ilişkiye yönelik örnekler sunarak konuşmasını tamamladı.
Dr. Öğr. Üyesi Beril Tekeli Yiğit, müziğin herkesin hakkı olduğu düşüncesinden yani sosyal model anlayışından hareketle bu alana erişilebilirliğinin kısıtlanması ve bu kısıtlama ile bireyin müzik politikalarında ya da uygulamalarında karar verici rolü üstlenememesi tartışmalı bir konu olarak karşımıza çıktığından bahsetti. Yiğit, ekonomi ve sağlık alanlarının, kimliklerin, eğitim programlarının, kurum yapılanmalarının ve sivil toplumun müziği yapamayan, yapmaya fırsat verilmeyen, müziği yorumlayamayan ve hakkında konuşamayan bireyleri fark etmelerine rağmen geçici çözümlerle “katılımcı müzik anlayışını” göz ardı edildiğini belirtti. Yiğit, konuşmasında bu soruna çözüm getirebilecek kamusal müziğin etki alanları ile tamamlayıcı rol üstlenen müzikte erişilebilirlik kavramını müzik eğitimcisi kimliği ile tartışmaya sunarak konuşmasını tamamladı.
Program, konuşmacılara Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mucize Ünlü tarafından teşekkür belgesi ve fidan sertifikası takdim edilmesi ile sona erdi.