En Genç Gönüllümüz
Samsun Bahçeşehir Anadolu Lisesi 10-A sınıfı öğrencisi Kemal Batu Varol, Görme Engelliler Sesli Kütüphanesinin 15 yaşında en genç gönüllüsü olmuştur. Varol, toplumsal farkındalığı arttırmak ve herkese örnek olması açısından çok güzel bir sosyal sorumluluk projesine imza atarak seslendirdiği kitap ile arşivimize katkıda bulunmuş ve katılım belgesi daire başkanımız İ. Ethem Olukcuoğlu tarafından takdim edilmiştir.
Yaz tatili boyunca zamanının büyük bir bölümünü Dr. Gülseren Budayıcıoğlu’nun Kral Kaybederse isimli kitabını seslendirmeye ayıran Varol, gönüllü okuyuculardan biri ile yapılan röportajdan etkilendiğini belirterek kendisinin de bir şeyler yapması gerektiğini düşündüğünü söylüyor.
İnternet üzerinden yaptığı araştırmalar sonucu OGEB’e ulaşan Kemal Batu Varol görme engellilerin, yaşamlarında bir çok problemle kendilerinin baş etmek zorunda kaldığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Eğitim olanaklarından eşit ve adil biçimde yararlanma zorlukları görme engelli arkadaşlarımızın da eğitimlerini, meslek edinme süreçlerini ve nihai olarak kendilerinin ve ailelerinin yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Görme engelli arkadaşlarımız için ufak da olsa bir şeyler yapabilmek mutluluk veriyor.
Çoğu zaman yarının ne getireceğini düşünmeden yaşıyoruz. Oysa bir gün, biz de görme engellilerden biri olabiliriz. O nedenle duyarlı olmalı ve elimizden geleni yapmalıyız. Bunun bir proje haline gelmesini, duyurulması ve yaygınlaştırılması için elimden gelen tüm desteği vereceğim. Ayrıca bu projeyi tamamlamam da bana destek veren OGEB çalışanlarına da bir kez daha çok teşekkür ediyorum.
Son olarak; Sesli kütüphanelere gönüllü desteği vererek kitap portalına bağışladığımız sesli kitaplardan Türkiye genelinde bütün görme engelli bireyler yararlanabiliyor. Projenin en değerli kaynağı yüzlerce gönüllü. Proje ne kadar çok kişi tarafından bilinirse o kadar çok kişiye ulaşacak, haydi sizde gönüllü olup, sesinizle kitap okunmasına destek olmak istemez misiniz?..””
OGEB Nedir, Ne Yapar?
OGEB (OMÜ Görme Engelli Birimi) Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bünyesinde kurulmuş, görme engelli kullanıcılar için teknik destek ve dijital kaynaklar üreten bir birimdir.
Görme engelliler için sesli kitap okuma, engelli bireylerin yazılı materyallere erişimlerini sağlamak için önemli bir yöntemdir. Bu işlem, görme engelli kişilere bilgiye, eğlenceye ve eğitim materyallerine erişim sağlar.
Görme engelli bireylerin bilgiye erişimlerine katkı sağlamak amacıyla basılı bilgi kaynaklarının, sesi ve diksiyonu iyi olan gönüllüler tarafından belli kurallara uyularak dijital ortam üzerinde seslendirilmesiyle elde edilen kaynaklara sesli kitap denir.