Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kütüphane D.B. Kurupelit Kampusu 55139 Atakum/ SAMSUN

Kampüs Dışı Erişim

Anasayfa » Kampüs Dışı Erişim

Proxy (Vekil) Sunucu Nedir?

Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı tarafından sağlanan çevrimiçi veritabanlarına bağlanabilmek için, genelde IP adresi kısıtlaması yöntemi kullanılmaktadır. Bu durumda, abonelik hizmeti alan kurumun IP adres aralığı, ilgili veritabanı hizmeti veren kurum tarafından “izinli” hale getirilmektedir. Ancak evlerimizdeki IP adreslerinden veritabanlarına bağlanabilmemiz mümkün değildir. İşte bu noktada, vekil sunucular kullanılarak, kurum dışarısında herhangi bir IP adresinden veritabanlarına bağlanmamız mümkün olmaktadır.

Proxy (Vekil) sunucu nasıl kullanılır ?

Vekil sunucu hizmetinden yararlanmak için öncelikle bir adet Ondokuz Mayıs Üniversitesi eposta hesabına (….@omu.edu.tr) sahip olmalısınız.

Öğrenciler için:

Kullanıcı adınız : ogrencino (Öğrenci numaranızın başında “o” olmamasına dikkat ediniz.)

Parolanız : Öğrenci bilgi sistemi giriş parolanız. (ubs.omu.edu.tr) (Parolanızda Türkçe karakter olmaması gerekmektedir.)

Personel için:

Kullanıcı adınız : Kurumsal e-posta adresinizi uzantısız şekilde (omu.edu.tr olmadan) yazınız.

Parolanız : Kurumsal e-posta adresinizin parolasıdır.

Daha sonra kullandığınız tarayıcı (browser) programa göre özel bir ayar yapmanız gerekmektedir. Aşağıdaki listeden kullandığınız tarayıcıyı seçerseniz, yapmanız gereken ayarları görebilirsiniz. Bir veritabanına bağlanamamanız durumunda, Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı ile görüşebilirsiniz.

Bu hizmetin sunucu tarafı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından, veritabanlarına abonelik ise Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı tarafından sağlanmaktadır.

Yasal Uyarı

Elektronik dergi ve veritabanlarından sistematik olarak makale veya bibliyografik bilgi indirilmesi, kütüphanelerin yayınevleri ile yaptıkları lisans anlaşmalarına aykırı hareket anlamına gelmekte ve bu uygulamanın tüm sorumluluğu ilgili üniversite kütüphanesine ait olmaktadır. Bu durumda yayınevleri elektronik erişimi kapatmakta ve bundan tüm kullanıcılar zarar görmektedir. Makale veya bibliyografik kayıt indirilmesi sırasında özel yazılımlar kullanarak (Getright, Flashget, Akıllı Robot v.b.) sistematik indirme işlemleri (bir derginin veya veritabanının birden fazla kayıdının aynı makinadan otomatik olarak indirilmesi) telif hakları yasasına göre tüm dünyada yasaktır.

İletişim

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, kutuphane@omu.edu.tr, + 90 362 457 60 63

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Rektörlük İdari Birimler Binası, destek@omu.edu.tr, +90 362 312 1919 / 7250

VPN ERİŞİMİ

– Abone veritabanlarına erişim,

– SPSS (omü lisanslı) indirme ve lisansını kampüs dışarısında etkinleştirme,

– Endnote (omü lisanslı) indirme,

– EBYS ye eimza olmadan şifre ile giriş yapabilme,

v.b. imkanlar sunan VPN erişimi hem öğrencilerin hem de personelimizin kullanımına sunulmuştur.

Erişimin nasıl yapılacağı ile ilgili klavuz için;

OMÜ VPN bağlantı ayarları http://bidb.omu.edu.tr/vpn-ayarlari/

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bize E-Mail Gönderebilirsiniz :