Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kütüphane D.B. Kurupelit Kampusu 55139 Atakum/ SAMSUN

Merkez Kütüphaneden Tıp Fakültesi’nde “UptoDate” ve “Elsevier ClinicalKey” Kullanıcı Eğitimi

15.11.2024
84
Merkez Kütüphaneden Tıp Fakültesi’nde “UptoDate” ve “Elsevier ClinicalKey” Kullanıcı Eğitimi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığınca akademisyen ve araştırmacılar için “UpToDate” ve “Elsevier ClinicalKey” veri tabanlarına yönelik kullanıcı eğitimi düzenlendi.

Tıp Fakültesi Dekanlığı bünyesindeki Cumhuriyet Salonu’nda (eski adıyla Pembe Salon) düzenlenen eğitim, Gemini firması yetkilisi Bülent Karacan tarafından verildi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tevfik Sünter ile Fakülte akademisyenlerinin katıldığı eğitimde; OMÜ Merkez Kütüphanesinin abone olduğu, kanıta dayalı tıbbi ve cerrahi literatürün geniş ve kapsamlı bir koleksiyonunu barındıran “UpToDate” ve “Elsevier ClinicalKey” veri tabanları hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

Elsevier ClinicalKey: Geleneksel klinik kaynak arama platformlarından daha hacimli bir koleksiyon

Eğitim sunumunda Bülent Karacan, klinik araştırmalarda ‘kapsamlılık’, ‘güvenilirlik’ ve ‘hız’ gibi önemli bileşenlere sahip olan “Elsevier ClinicalKey”in, araştırmacının ihtiyaç duyduğu cevapları en büyük klinik kaynaklar arasından temin ettiğine ve diğer tüm geleneksel klinik kaynak arama platformlarından daha hacimli bir koleksiyon olduğuna işaret etti.

“Elsevier ClinicalKey”in ayrıca, pek çok kitabı pdf olarak görüntüleme ve uzaktan erişim (ev ve ofis telefonları, mobil cihazlar) imkânı sağladığını belirten  Karacan bu platformun, klinik bilginin bulunması ve uygulamasında kolaylaştırıcı bir rolü bulunduğunu ve klinik kararları destekleyen bir arama motoru olduğunu dile getirdi.

“UpToDate”, hastalık teşhisinin konulması, tedavinin planlanması ve klinik bilgilerin seri ve etkin bir biçimde paylaşılmasına olanak veriyor

Bir diğer dijital kaynak platformu “UpToDate”in dünyanın en çok tercih edilen klinik karar destekleme araçlarından biri olduğuna dikkat çeken Karacan bu kaynağın, tanı hatalarını ve tanı amaçlı testleri azaltma, hastaneye yatma oranını düşürme ve hastanede kalma süresini kısaltma açısından avantajlar sunduğunu söyledi. Bununla birlikte Karacan, kanıta dayalı tıbbi bilgilere sahip kullanışlı arayüzü ve sürekli güncellenen hâliyle bu veri tabanının; hastalık teşhisinin konulması, tedavinin planlanması ve klinik bilgilerin seri ve etkin bir biçimde paylaşılmasına olanak verdiğini sözlerine ekledi.

Bilimsel çalışmalarda başvurulabilecek güncel ve kanıta dayalı klinik verilere hızlı ve kolay bir şekilde nasıl erişileceğine dair detaylı bilgilerin paylaşıldığı eğitim, Bülent Karacan, Merkez Kütüphane personeli Öğr. Gör. Ethem Olukcuoğlu ve Kütüphaneci Nagehan Sarıoğlu’nun katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla etkileşimli olarak devam etti.    

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bize E-Mail Gönderebilirsiniz :